Download Indian History {*दिल्ली सल्तनत**} PDF Notes in Hindi

5

Download Indian history {*दिल्ली सल्तनत**} PDF Notes in Hindi करे – प्रिय पाठकों, आज Sarkari Naukri Help आप सब छात्रों के लिए History GK से सम्बंधित महत्वपूर्ण टापिक – दिल्ली सल्तनत (भारत के इतिहास) आप सभी के लिए प्रतियोगी परीक्षाओं से सम्बंधित अति महत्वपूर्ण PDF Ebook शेयर कर रहे हैं जो परीक्षा की दृष्टि बहुत Important है और PSC Academy के द्वारा तैयार की गई है|

जरुर पढ़ें – NCERT History : Gyan Sampurna Itihas PDF NCERT
✏ जरुर पढ़ें – Modern History Notes PDF For IAS Mains Examination

About Delhi Dynasty- Indian History in Hindi

दिल्ली सल्तनत का इलबारी राजवंश सल्तनत का पहला राजवंश था। कुतुब-उद-दीन ऐबक वह संस्थापक था जिसे मुहम्मद गोरी ने खरीदा था और धीरे-धीरे अपनी सैनिक क्षमताओं के कारण उसका विश्वस्त जनरल बन गया। यहां, हम दिल्ली सल्तनत के पर आधारित उत्तरों के साथ जीके प्रश्न दे रहे हैं जो विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं के नए रुझानों के अनुसार उम्मीदवारों के लिए काफी महत्तवपूर्ण होगा।

Indian history in hindi pdf for ssc” पुस्तक सभी One – Day Exam को ध्यान में रख कर बनाया गया है दोस्तों अगर आप सभी प्रतियोगी परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं तो आप सभी को “indian history pdf notes  in hindi” नोट्स को डाउनलोड कर के अवश्य पढने चाहिए| आज बदलते हुए One-day पैटर्न को देखते हुए “indian history pdf notes  in hindi” अभ्यर्थीयों के लिए मददगार साबित होगा। इस पुस्तक मे आप सभी को दिल्ली सल्तनत  के प्रमुख तथ्यों के बारे में व्याख्या के साथ पढ़नें को मिलेगा।

दिल्ली सल्तनत  ,भारत के इतिहास(History of india) की सबसे महत्वपूर्ण है जिसमे दिल्ली सल्तनत  के बारे में विस्तार से बताया गया है. जिसमे इतिहास से जुडी सभी चीजो के बारे में बहुत ही अच्छे तरीके से समझाया है.

जरुर पढ़ें – NCERT Ancient Indian History Notes in Hindi PDF
जरुर पढ़ें – History GK Notes | NCERT Notes for UPSC

जो छात्र नीचे दिये गयी परीक्षाओं जैसे-

  • SSC Graduate Level Exams & Intermediate(10+2) Level Exams – Data Entry Operator & LDC,Stenographer Grade ‘C’ & ‘D’
  • Civil Services Examination & State Level – MPPCS ,BPSC
  • उत्तर प्रदेश लोक सेवा आयोग UPPCS Exams Like –Lower Subordinate Exam,Staff Nurse,LT Grade Teacher,RO/ARO Exams etc.
  • CPO Sub-Inspector, Section Officer(Audit), Tax Assiatant (Income Tax & Central Excise), Section,Officer (Commercial Audit)
  • उत्तर प्रदेश अधिनस्थ सेवा चयन बोर्ड के द्वारा आयोजित परीक्षाए जैसे – Junior Assistant,Lekhpal,ग्राम विकास अधिकारी etc.
  • CISF,Air Force (X & Y Group Exam)

की तैयारी कर रहे है उनके लिए ये “indian history in hindi pdf for upsc” पढना काफी महत्वपूर्ण साबित होगा. आप इस “indian history in hindi pdf” को नीचे दिए हुए Download Link के माध्यम से बड़े आसानी से PDF Free Download कर सकते है.

आप इस “Indian history pdf notes  in hindi” के Book मे दिल्ली सल्तनत  की कई महत्वपूर्ण जानकारी आपको पढने को मिलेगी. वो आप इस “indian history in hindi pdf” के माध्यम से जानकारी हासिल कर पाएंगे. जो भी दिल्ली सल्तनत  के अन्तर्गत आते है , जो की नीचे दी गयी है.

  • दिल्ली सल्तनत
  • भारत में मुस्लिम साम्राज्य की स्थापना
  • महत्वपूर्ण तथ्य
  • गुलाम वंश
  • खिलजी वंश
  • तुगलक वंश
  • लोदी वंश
✏ जरुर पढ़ें – IAS Prelims Question Paper – UPSC History Question Bank
जरुर पढ़ें – {~मौर्य काल के बारे मे~} Mauryan Empire Notes PDF

Download Indian History-Delhi Dynasty PDF

आप “Indian history in hindi pdf for ssc” के PDF नोट्स को नीचे Live भी देख सकते है और Download Button के माध्यम से “Indian history PDF Notes  in Hindi भी कर सकते है. मुझे आशा है की इन्हें पड़ने के बाद आप भारत के प्राचीन इतिहास के बारे में अच्छे से जान जायेगे.

Download Pdf (हिन्दी में)

जरुर पढ़ें – UPSC General Studies- Medieval History of India Notes PDF
जरुर पढ़ें – Download 2000+ Indian History GK MCQ PDF

10 Important Question on Delhi Dynasty

1. What does the term Mameluq signifies?
A. Slave born to the free parents
B. Slavery mode of production
C. Slave born from the slave parents
D. All of the above
Ans: AExplanation:  The ilbari dynasty is also called as ‘the slave’, ‘the early turk’,’the mameluq’ and ‘the ilbari’ because out of the nine rulers of this dynasty only three Qutubuddin Aibak, Iltutmish and Balban – had been slaves during their early life. The term ‘mameluq’ signifies ‘a slave born of free parents’. Hence, A is the correct option.

2. Who among the following ruler from the Ilbary dynasty died of injuries while playing Chaugan (Polo) at Lahore?
A. Shams-ud-Din Iltutumish
B. Qutub-ud-Din Aibak
C. Razia Begum
D. Rukunuddin Firoz
Ans: BExplanation: Qutb-ud-din Aibak was the first Muslim king in India and the founder of Ilbari Dynasty. In 1210, while playing Chaugan (Polo) at Lahore, he fell off his horse and died of injuries. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following literary work primarily dealing with Aibak?
A. Khazain-ul-Futuh
B. Tahkik-i-hind
C. Tazul Masir of Hasan Nizami
D. Turkan-i-Chahalgani
Ans: CExplanation: Hasan Nizami was a Persian language poet and historian, who wrote Tajul-Ma’asir, the first official history of the Delhi Sultanate. Hence, C is the correct option.

4. Which ruler from the Delhi Sultanate saved Sultante from Changez Khan’s attack by refusing to give any shelter to Jalal-ud-din?
A. Rukunuddin Firoz
B. Qutub-ud-Din Aibak
C. Nasir-ud-din Mahmud
D. Shams-ud-Din Iltutumish
Ans: DExplanation: In AD 1221, the Mongol chief, Changez Khan, one of the mightiest conquerors the world has ever seen, reached the Indus in pursuit of an enemy Jalal-ud-din, King of Khwarizm or Khiva. Iltutmish at this time saved the Sultanate by refusing to give any shelter to Jalal-ud-din. Hence, D is the correct option.

5. What do you mean by Turkan-i-Chahalgani?
A. Group of forty ruling elite
B. Group of forty ministers
C. Group of forty Islamic representatives
D. None of the above
Ans: AExplanation: Iltutmish established a monarchical form of government and a governing class or nobility, known as Turkan-i-Chahalgani or Chalisa (a group of forty) which was the ruling elite of the period. Hence, A is the correct option.

6. Who among the following known as the “slave of a slave”?
A. Muhammad bin Qasim
B. Mahmud of Ghazni
C. Ilitutmish
D. Qutub-ud-din Aibak
Ans: CExplanation: Shams-ud-Din Iltutmish was a slave of Qutb-ud-din Aibak. By sheer ability, he rose to be his son-in-law and the Governor of Badaun. He is also known as slave of slave. Hence, C is the correct option.

7. Which of following Sultan of Delhi Sultanate to issue regular currency and to declare Delhi as the capital of his empire?
A. Balban
B. Aram Shah
C. Nasiruddin Mahmud
D. IIitutmish
Ans: DExplanation: Shams-ud-Din Iltutmish is considered to be the real founder of the Sultanate. He organized the administration of the Sultanate, laying the foundation for its dominance over northern India until the Mughal invasion. He introduced the silver tanka and the copper jital – the two basic coins of the Sultanate period. Hence, D is the correct option.

8. Which of the following is not correctly matched?
A. Fakhruddin – Qutub-ud-din Aibek
B. Hasan-un-Nizami – Iltutmish
C. Changez Khan- Jala-ud-din
D. Battle of Terrain – Yalduz
Ans: BExplanation:  Aibak was a great patron of learning and patronised writers like Hasan Nizami and Fakhruddin. Tazul Maasir of Hasan Nizami is a work primarily dealing with Aibak. Hence, B is the correct option.

9. Assertion (A): Iltutmish introduced reforms in civil administration and army which was now centrally paid.
Reason (R): Iltutmish was the first Sultan to recognise the economic importance of Gangetic basin
Codes:
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. Both A & R is true 
Ans: DExplanation: Iltutmish laid down the foundation of the Mamluk dynasty and the Delhi Sultanate as an independent hereditary kingdom, freeing it from a subordinate position to Ghazni.  He introduced reforms in civil administration and army which was now centrally paid and also was the first Sultan to recognise the economic importance of Gangetic basin. Hence, D is the correct option.

10.  Who among the following Sultan of Delhi Sultanate adopted a policy of blood and iron?
A. Iltutmish
B. Nasir-ud-din Mahmud
C. Balban
D. Kaiqubad
Ans: CExplanation: Ghiyas ud din Balban was the ninth sultan of the Mamluk dynasty of Delhi. Ghiyas ud Din was the wazir and heir of the last Shamsi Sultan, Nasir ud-Din. The Policy of “Blood and Iron” Followed by him. This policy implied being ruthless to the enemies, use of sword, harshness and strictness and shedding blood. Hence, C is the correct option.

दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या ebook की आपको आवश्यकता है तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे. जो स्टूडेंट्स 🔜 SSC-CGL/UPSSSC/Railway/Bank आदि एकदिवसीय परीक्षा की अध्ययन सामाग्री प्राप्त करना चाहते है वो जल्दी से इस चैनल में जॉइन 🔔 कर ले और अपनी सुझाव एवं रेटिंग 👇 अवश्य दें

»» Join Telegram «« 

If any query mail us at sarkarinaukrihelp.blog@gmail.com

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.